سرویس سیاست مشرق - سید مصطفی تاجزاده روز پنجم اردیبهشت برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کرد. تاجزاده به دلیل سابقه محکومیت سیاسی و امنیتی که دارد، رد صلاحیت خواهد شد و این چیزی نیست که بر وی و حامیاناش برای حضور در انتخابات، پوشیده باشد؛ اما با این نکته پس چرا تاجزاده وارد عرصه انتخابات شده است؟ او نماینده کدام افراد است؟
تاجزاده از آن دست اصلاح طلبانی است که که هرگز در یک روند ثابت و مسیر مشخص قدم برنداشت. اصلاح طلبان رادیکالی که دائماً در حال تغییر مسیر بوده و در هر مسیر به جای خرج کردن درایت سیاسی از رادیکالترین نگاهها و روشها استفاده کردهاند. به نقل از حجت الاسلام خسروشاهی تاجزاده که اوایل انقلاب مدیرکل مطبوعات و نشریات وزارت ارشاد بود به دلیل چاپ نکردن تصویر امام بر روی مجله العالم که به زبان عربی در لندن منتشر میشد، از طرف تاجزاده متهم به ضدیت با ولایت فقیه شده بود[1]. تاجزاده همچنین در سالهای ابتدایی دهه 60 در وزرات ارشاد تحت مدیریت خاتمی با مسئله حجاب برخورد خشنی داشتند. تاجزاده در وزرات ارشاد آن سالها، یکی از همراهان اصلی اکبر گنجی معروف به اکبر پونز بوده است. همانطور که خود وی نیز اعتراف کرده است از موتور سواران دهه 60 بوده است.
تاجزاده این مشی خود را در چرخشی که در دهه 70 داشت نیز تغییر نداد و همزمان که معاون وزرات کشور بود بلندگو به دست در جمع تجمعکنندگان وقایع تیرماه 78 شرکت کرد. این مشی که میتوان نام «سیاست موتوری» و «سیاست بلندگویی» بر آن نهاد، تاجزاده از بنیان گذاران آن به شمار میرود.
به نظر میرسد اکنون نیز تاجزاده با همان نگاههای سابق وارد انتخابات شده است تا افرادی از جنس خود را در جریان اصلاحات نمایندگی کند. این افراد که اغلب هیچ حد و مرزی برای خود قائل نیستند در زمانهای مختلفی نشان دادهاند که برای رسیدن به اهداف خود از تمام ابزارهای موجود فشار بهره میبرند اینبار با ورود تاجزاده نماینده و سردمدار خود را در عرصه انتخابات خواهند داشت. تاجزاده که مبدع سیاست موتوری و سیاست بلندگویی است اکنون با همین نگاه آمده است تا فارغ از هر نتیجه بتواند این افراد را نمایندگی کند و پیش برنده همین سیاست ورزی رادیکال باشد.
این افراد رادیکال که از جنبشهای دانشجویی منحرف تا براندازان خارج نشین را شامل میشود به پایههای قانونی و ساختارهای سیاسی کشور هیچ اعتقادی ندارد و در برهههای مختلفی این مسئله را نشان داده است. رادیکالیسم عریان این جریانات برای مدتی که اصلاح طلبان از دولت اعتدالی روحانی حمایت کردهاند دچار افول شده بود اما آنان با پرچمداری مصطفی تاجزاده برای تند کردن فضای انتخابات دوباره وارد میدان شدهاند.
به نظر میرسد هدف این افراد بازسازی بدنه اجتماعی خود برای کنشهای بعدی خواهد بود. فارغ از نداشتن سابقه اجرایی، تاجزاده که سابقه محکومیت کیفری در پرونده خود دارد از احراز نشدن صلاحیش برای ریاست جمهوری آگاه است اما برای احیاء این افراد و جریان وارد میدان انتخابات شده است.
این طیف از اصلاح طلبان حد و مرز خود با براندازان را جدا ننموده و خود نیز در بسیاری موارد با آنان همراه بودهاند به نظر میرسد در این انتخابات نیز همانند گذشته خوراک رسانههای برانداز خارج نشین از طرف تاجزاده و حامیان درونیشان تهیه شود؛ بنابراین به نظر میرسد تاجزاده در این انتخابات رادیکالهایی را نمایندگی میکند که نه در دوره اصلاحات و نه در دهههای بعد آن مشی ثابتی و چارچوب مندی نداشتهاند و به همین دلیل به سمت براندازان متمایل دهاند. بی بی سی فارسی از روز اعلام کاندیداتوری تاجزاده تا اکنون ریپرتاژهای مختلفی در مورد بیانیه انتخاباتی وی تهیه کرده است[2]. این همان روندی است که تا روز انتخابات و پس از آن مصطفی تاجزاده پی خواهد گرفت.